Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Майстор готвачите - какви тигани и тенджери предпочитат?Тенджери и тигани на промоция


Да поговорим за майсторите готвачи, за професионалните кулинари, както и за посудата, която присъства в реномираните ресторанти и заведения ...

Преди да почнем по същество, искаме да споделим с Вас една добра промоция от MixHoReCa.com, а именно на тенджери с капак -  промоция 25%, ако поръчате скоро! Струва си да я разгледате, защото не е за изпускане!


Характеристики на тенджера и тигани с капак


Този тип комплект включва два елемента: тенджера (понякога тиган) и капак. Основната разлика е, че съдовете имат две дъна - едното е на тигана, а второто е на капака, който също е тиган. При необходимост тенджерата може да се използва и като капак, покриващ тигана.

Как да изберем тиган с капак и как да използваме съдове за готвене две в едно 

Основната характеристика на "двойката" е капакът. За да се използва като тиган, трябва да бъдат изпълнени важни условия: 
удебелено дъно, което ви позволява да пържите различни храни; плоско дъно, което може да се сложи на печката; външно покритие, което може да издържи на топлина и контакт с пламък, ако горелката е газова; вътрешно незалепващо покритие или повърхност, върху която да пържите. Предимства на тенджерите с капак: Подобно на тиган с няколко отделения, той помага да се намали броят на съдовете в кухнята. Капакът е тежък и приляга плътно, което е важно за някои ястия. Лесен за готвене - лесно се вари, пържи, задушава. В тиган можете да запържите зеленчуците и след това да ги изсипете в супата и да ги похлупите. Има обаче и недостатъци: В капака няма изход за пара, което не винаги е удобно. 

Проблемът се решава чрез закупуване на допълнителен капак с подходящ диаметър. Капакът е тежък, трябва да се внимава да не го изпуснете. Липсата на горна дръжка създава неудобство - капакът трябва да се сваля с две ръце. На газова горелка външната работна страна на дъното губи своята привлекателност. 

Страните в тигана трябва да бъдат добре измити - там се натрупва мазнина. Как да изберем тенджера с капак-тиган За да закупите правилния тиган с капак, анализирайте какво планирате да готвите в него, колко и колко често. Обем и форма - това, което има значение Формата на тигана "две в едно" е различна. Котелът е масивен тиган с дебело дъно и стени. Отличителна черта е, че долната част е по-тясна от горната. 

За разлика от котлите, предназначени за огнище, при моделите за печки дъното е равномерно и стабилно. Подходящ за пилаф, ориенталски и азиатски супи, зърнени храни. Горният тиган в случая на казан не е много просторен, тъй като диаметърът на казана обикновено е малък.

Материалът не е последният критерий за избор, но е много важен


Тенджерите с капаци  винаги се правят от материали за тигани. Като правило в продажба има разновидности на чугун и алуминий.

Чугунът е тежък съд, в който можете да пържите не само в масло, но и без него. Чугунът има естествени незалепващи свойства и не се страхува от драскотини. Той обаче не обича киселини и влага, така че вътрешността понякога е защитена с незалепващи покрития.

Алуминият е по-лек, но без незалепващо покритие, такива съдове за готвене ще изискват търпение в началото. Алуминиевите съдове трябва да бъдат подготвени за първа употреба и в бъдеще се уверете, че продуктите не залепват и не изгарят.

Незалепващото покритие премахва проблема със залепването, но изисква специални грижи и внимателна работа. Вече говорихме кое незалепващо покритие е по-добро. Изберете тиган от лят алуминий, щамповането за "двойки" не е добро. Важно е дебелината на дъното (и на двата предмета) да е 6-9 мм, а на стените - поне 4.

Финални думи

Много е важно тенджеретата и тиганите да са съобразени с типа котлони, които майстор готвачите ползват в професионалната кухня. Те могат да са газови, стъклокерамични, електрически и индукционни котлони.

И така, надяваме се, че статията Ви е била полезна и ще се радваме, ако я споделите с приятели!
Майстор готвачите - какви тигани и тенджери предпочитат? Reviewed by Viseo on November 01, 2022 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.