Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

В кои случаи се налага да използваме хидроизолация?

Когато става дума за поддръжката на един дом, обикновено обръщаме най-много внимание на видимите проблеми - например лющещата се боя или напуканите плочки. Съществуват обаче проблеми, които е важно да бъдат отстранени много преди да станат видими и влагата е най-належащият от тях.

Ако домът ви не е добре изолиран, влагата може да проникне в него и да ви навлече сериозни неприятности - от появата на вредни за здравето плесени до нанасяне на структурни повреди на сградната конструкция. Ето защо хидроизолацията е задължителна за всеки дом.

Какво е хидроизолация?

Хидроизолацията е процесът, в който с помощта на специални мембрани, грундове и замазки, се образува защитен слой, който не позволява на влагата да проникне в структурата на сградата или в нейните помещения. Тя най-често се прилага в мазето и покрива, но в действителност е добра идея да изолирате абсолютно всеки елемент от сградата, който е в контакт с вода. Можете да изолирате както вътрешната, така и външната част на сградата, като в зависимост от целта и приложението се използват различни видове материали.

Кога да изолираме?

Най-добрият момент да хидроизолирате своя дом е по време на строежа. Тогава можете да направите както вътрешна, така и външна хидроизолация “за цял живот”. Тя значително ще удължи живота на сградата и ще повиши нейната стойност.

Често се случва обаче да придобиете имот, който вече е построен. Ако поради една или друга причина по време на строежа сградата не е изолирана, е важно да коригирате този пропуск при първа възможност. Ако откриете течове, пукнатини или плесени (особено в мазето) - се налага спешна реакция. Не пестете средства и усилия от хидроизолацията в тези случаи, тъй като ако не вземете мерки веднага, влагата може да нанесе огромни щети.

Покриви и тераси

Покривът е първият елемент от една сграда, който я предпазва от валежи. Съществува огромно разнообразие от мембрани, фолиа и други видове продукти, които да направят покрива напълно водонепропусклив.

Интересен факт е, че именно специализираните материали за хидроизолация позволяват създаването на така модерните напоследък озеленени покриви.

Откритите тераси са друг елемент от къщата, който редовно е подложен на атмосферна влага. За хидроизолация на тераса можете да използвате различни видове продукти - защитни мембрани, хидрофобни цименти или течна хидроизолация.

Мазета и партери

Следващото място, което трябва да изолирате, са основите на сградата - мазето (ако има такова) или пода на партера. Ако не го направите своевременно, в дома ви най-вероятно ще навлезе влага откъм пода. Ако къщата ви е стара, с дървена дограма и тухлени стени, това първоначално няма да създаде забележим проблем. Но в момента, в който решите да намалите сметките за отопление, като смените дограмата и сложите изолация, която не е паропропусклива, е почти сигурно, че ще се появи мухъл.

Да се поддържат умерени нива на влажност е изключително важно за здравето на обитателите на всеки дом. А един страхотен бонус на добрата хидроизолация на вашето мазе е, че получавате допълнително използваемо пространство. Ако в мазето ви няма влага, подземният етаж може да се използва не само като складово пространство: той може да се превърне във фитнес зона, стая за игри или студио, където да практикувате своето хоби.

Влагата у дома

След като вашият дом е предпазен от влиянието на влагата от околната среда, е време да обърнете внимание и на помещенията, които са в постоянен контакт с вода. Те включват баните, тоалетните и мокрите помещения. Стая, която често бива пренебрегвана, е кухнята. Но истината е, че ако готвите редовно, тя ще бъде една от стаите в дома ви, която има най-висока влажност. Когато става дума за предпазването на стаите от влага, е важно да осигурите както подходяща хидроизолация, така и добра вентилация на помещенията.

Басейни, кладенци и водни резервоари

На последно място, но не и по важност, обърнете внимание на всички водни съоръжения на вашия дом. Това включва басейни, декоративни езерца, кладенци и водни резервоари, които се използват за поливни или питейни цели.

Любопитно е, че още древните римляни са използвали водонепропускливи бетонни смески за своите водни съоръжения. Именно тази технология е позволявала Колизеумът да се напълни с вода и в него да се организират битки с кораби. Днес именно хидрофобните цименти са предпочитаният продукт за хидроизолация на водните съоръжения на една къща, макар да има и други подходящи варианти.

И така, ако в момента строите къща, или пък притежавате жилище, което не е хидроизолирано - планирайте тази важна стъпка още сега. Изберете най-подходящите продукти за вашия ремонт сред огромното разнообразие хидроизолационни материали - Izobul.

В кои случаи се налага да използваме хидроизолация? Reviewed by Viseo on November 29, 2022 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.