Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Основни характеристики на асфалта - плюсове и минуси


Без значение дали става въпрос за асфалтиране на улици , алеи, дворове асфалтовата настилка е най-подходящата възможност, но и тя крие своите предимства и недостатъци. Какви негови характеристики ни привличат и кое ни кара да се колебаем, ще разберем от следващия текст.

Предимства на асфалта

Гладък

Асфалтовата настилка осигурява плавното, тихо возене, като същевременно увеличава горивната ефективност, помагайки за намаляване на износването на автомобила и по-дълъг живот на платното.

Рентабилен

Асфалтирането се характеризира с ниски разходи за изграждане, поддръжка и ремонт в сравнение с бетона или други аналози.

Безопасен

Асфалтовият път, както споменахме, е гладък, което осигурява на водачите стабилност при маневриране и по-добро визуално разграничаване на пътната маркировка.

Издръжлив

Асфалтът е гъвкава настилка, което му позволява да устои на случайно претоварване, без да се появяват трайни деформации.

Бързо изграждане

При нормални условия асфалтови строителни проекти могат да бъдат завършени далеч по-бързо от алтернативните настилки.

100% рециклируем

Екологично погледнато, асфалтът е рециклируем материал, който може да се използва отново и никога не завършва своя жизнен цикъл: пътищата могат да бъдат разчистени и използвани повторно.

Недостатъци на асфалта

Поддръжка и уплътняване (затваряне)

Асфалтът се нуждае в по-голяма степен от правилна поддръжка сравнено с бетона или други настилки. Трябва да се уплътнява периодично в рамките на 3-5 години, за да се запазят качествата му.

Пукнатини и несъвършенства

Ако асфалтът не е положен правилно, има склонност към поява на пукнатини и неравности, които да задържат вода и масла. Те от своя страна могат да го повредят дългосрочно.

Конструкция

Полагането на асфалт е специфично - задължително трябва да се извърши от технически подготвено лице или фирма.

Екологични фактори

Асфалтът е на петролна основа, което води до отделяне на вредни въглеводороди при полагането му и замърсява околната среда.

Оборудване

Процеса на асфалтиране изисква наличие на тежко оборудване за полагане - ако не сте фирма и не разполагате с такова, наемането им е доста скъпо.

Основни характеристики на асфалта - плюсове и минуси Reviewed by Viseo on November 11, 2022 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.