Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Как да изберем гипсокартонена плоскост?Как да изберем гипсокартонена плоскост?

Много хора решават сами да направят ремонтните си дейности, за да спестят пари от наемането на майстор, което ги поставя в ситуацията и сами да избират гипсокартона.

С помощта на експертите в продажбата на качествен гипсокартон от Stroymart.bg ще разгледаме видовете плоскости за сухо строителство и как да изберем най-подходящия за ремонтната дейност на помещението, на което му предстои ремонт.

Видове гипсокартон

За да може да се направи правилен избор при покупката на тези строителни материали е от изключителна важност да се знаят видовете и характеристиките на плоскостите за сухо строителство. Тази информация ще помогне за избягване на покупка на листите за сухо строителство, които не са подходящи за помещението в което е предвидено да се поставят.Функция

Съществуват три вида гипсокартонени плоскости с характеристики, която им придава функция, за да бъдат поставяни на предназначени за това места. Всеки един от видовете може лесно да бъде разпознат по специфичния цвят на картонената си обвивка:

         Стандартен – този тип гипсокартонени плоскости са най-често използваният строителен материал от изброените. Той се отличава с белия цвят на покритието си и се използва във всички помещения, в които няма специфични изсеквания. Също така той се предлага и в най-богато разнообразие от размери на дебелината.

         Водоустойчив – специално предназначени за мокри помещения. Тези строителни материали имат зелен цвят на картоненото покритие. Благодарение на силикона, който е вложен в гипса при изработката, тези листи са устойчиви на влага и мухал. Това ги прави подходящ избор за използване в стаи като баня, кухня или тоалетна. Те не се предлагат с малка дебелина и са на по-висока цена заради силикона използван при изработката им.

         Пожароустойчив  – тези материали за сухо строителство са по-специфични и се поставят в помещения изискващи специално внимание на противопожарна безопасност. Най-често се използват при стени и тавани в стая с камина. Отличават се с червения цвят в който е оцветен картона. Пожароустойчивите му характеристики идват от това, че в гипса има стъклофазерни нишки, които да забавят разпространението на възникналия пожар. Точно както водоостойчивите, този модел плоскости са с по висока цена в сравнение със стандартния гипсокартнон и не се предлагат в малка дебелина, а само от 12,5мм.

Дебелина

Дебелината е характерна за стандартните гипсокартонени листи. Те се предлагат в размери от 6,5мм до 12,5мм, като за всеки един вид си има ясно предназначение. Това е водеща характеристика при избора на този строителен материал.

За стена

Когато се избират гипсокартонени плоскости за стена е важно те да са поне 9,5мм широки. Препоръчително е използването на по-дебел вариант, ако помещението има място на което се свързват стандартните и по-специфичните строителни материали, за да бъде равномерна стената.

Важно е да се избягват плоскостите от 6,5мм. Въпреки по-ниската цена на тези строителни материали, те не са удачни за поставяне на цели стени. Те са тънки и лесно могат да бъдат огънати или пречупени, което ще доведе но нуждата от нов ремонт на вече готовата стена.

За таван

Точно както при гипсокартонените плоскости за стена, те трябва да са с дебелина не по-малка от 9,5мм, като най-предпочитаните са от 12,5мм.

Когато се прави окачен таван, независимо дали с или без рамкиращи профили, е важно да се предвиди разстоянието, което ще заемат строителните материали и CD профилите след поставянето им.

Декоративни елементи

При изработване на декорации по стената с помощта на гипсокартон е важно да се вземе строителен материал с малка дебелина, като най-подходяща за целта е 6,5мм.

Тези плоскости са сравнително тънки и лесно се прегъват, като по този начин лесно могат да се правят красиви форми в стената.

Размери

Винаги преди закупуване на гипсокартонени плоскости е важно да се провери какво количество ще е нужно, като се вземат размерите на стената или тавана.

Това ще спомогне за избиране на широчината на строителния материал, който се предлага в различни размери. Също така ще се избегне риска от взимане на по-малко количество строителен материал, от което ще следва допълнителна заявка и непредвидени разходи към ремонта, или закупуването на прекалено голямо количество, от които ще останат много неизползвани и ще са неоправдан разход.

 

Това са най-важните неща, които да помогнат на решилите да правят ремонт в дома си, да изберат най-подходящия гипсокартон.

 

Как да изберем гипсокартонена плоскост? Reviewed by Viseo on June 28, 2023 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.