Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Всичко, което трябва да знаете при полагането на гипсокартон



Монтажът на гипсокартон изглежда прост и лесен процес, но както винаги само така изглежда. Важно е да изберете правилните крепежни елементи за работата, за да осигурите дълъг живот на творението ви.

Пирони или винтове?

По отношение на австралийските стандарти, гвоздеите все още са разрешени при полагане на гипсокартон. Въпреки това, повечето професионалисти сега предпочитат да използват винтове поради лесната употреба и бързината.

Груба или фина резба на винтовете?

Традиционно винтовете с фина резба се препоръчват за монтиране на гипсокартон към метални шпилки, а винтовете с груба резба за фиксиране на гипсокартон към дървен материал.

Глави на винтове за гипсокартон

Главите на винтовете за гипсокартон трябва да бъдат оформени така, че да могат да се забиват малко под повърхността на гипсокартона, без да се пробие лицевата хартия.

Самопробивните винтове предлагат гладко, изравнено покритие и дизайнът позволява всички сили върху винта да бъдат разпределени върху много по-широка площ, отколкото е възможно с винт с плоска глава.



Защо винтовете пукат?

Пироните обикновено са по-склонни да изскочат от гипсокартона, отколкото винтовете. Не се случва често, но когато винтовете изскачат от гипсокартона, това често се дължи на пренавиването на винтовете. Винтове, които са монтирани твърде дълбоко и проникват в хартиената облицовка на дъската, може да изскочат с течение на времето. 

Обръщайте внимание при полагането на листа гипсокартон, че ако не не се държи здраво към шпилката, докато се фиксира, увеличава възможността от прекомерно завиване на винта.

Използването на „метод на винт и лепило“ ще сведе до минимум пукането на винта. Този метод се препоръчва за приложения, които не са пожароустойчиви.

Уверете се, че винтовете са на минимум 200 mm от местата с лепило. Това намалява възможността винтовете да изскочат, когато лепилото изсъхне.

Друг фактор, който може да доведе до пукане на винтовете, е свиването на дървената рамка. Дървесината може да се свие по време на сухи условия, което води до изпъкване на закрепващия елемент. Това може да се случи значително време след монтажа.

Често пукащите винтове са показателни за нещо друго, което се случва в конструкцията на сградата, например изтичане на вода, което кара дървените конструкции зад гипсокартона да се разширяват.

Някои зони, напр. външни тавани, са изложени на по-тежки условия и може да са по-податливи на пукане на крепежни елементи, ако не са спазени правилните препоръки за монтаж.


Общи съвети за инсталиране

  • Дръжте гипсокартона срещу рамката, когато завивате винта.
  • Завийте винтовете точно под повърхността на листа, като внимавате да не счупите хартията.
  • Уверете се, че винтовете са на минимум 200 mm от местата с лепило.

Съвети за полагане на гипсокартон

 

Подготовка на повърхността: Преди полагане на гипсокартон, трябва да се осигури чиста и равна повърхност. Извършва се почистване от прах, мазнини и други замърсявания.

Измерване и рязане: Гипсокартонът се измерва и отрязва на желаните размери с помощта на остър нож или специални инструменти.

Монтаж на гипсокартонените листове: Листовете се поставят върху предварително монтираната метална или дървена конструкция, като се използват пирони, винтове или гипсокартонни тапи, които по-горе коментирахме, за да се захванат стабилно.

Запълване на празните пространства между листовете: След монтажа на гипсокартонените листове, празните места се запълват с гипсова шпакловка или специален гипсов фуговъчен материал. Тази стъпка помага да се постигне гладка и равна повърхност.

Шпакловане и боядисване: След запълването на местата, гипсокартонът се шпаклова, за да се изгладят неравностите и да се придаде по-гладък завършек. След това може да се извърши фина шкурка и боядисване, за да се придаде желаният външен вид.

Важно е да се спазват производителските указания и да се използват правилните инструменти и материали за полагане на гипсокартон, за да се постигне качествен резултат. Полагането на гипсокартон може да бъде извършено от професионалисти или от добре запознати с процеса домашни майстори.

Всичко, което трябва да знаете при полагането на гипсокартон Reviewed by Viseo on July 25, 2023 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.