Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Хидроизолация за зелени покриви

Какво е зелен покрив?

Всяка година се инсталират все повече зелени покриви. Зеленият покрив обаче не е просто покрив, покрит с растения или озеленяване. Всъщност това е комплексна хидроизолационна сглобка, която в известна степен е озеленена. Затова ключов компонент от системата е хидроизолацията, която подсигурява сградата и не допуска напояването, което се извършва на покрива да повлияе на конструкцията на сградата.

Правилно проектиран и монтиран зелен покрив е разумен и ефективен начин за подобряване на "озеленяването" на сградата. Тя може да бъде много видима и да показва желанието на собственика на сградата да бъде част от движението за устойчиво проектиране на сгради. Но без значение колко устойчив или красив може да бъде един   зелен покрив, ако той протича. Тогава собственикът на сградата и обитателите няма да могат да се възползват от предимствата на системата.

Хидроизолацията играе важна роля за предотвратяване на проблеми с плесен и влагата, които могат да възникнат при неправилно обработени зелени площи върху покрива. За да бъде хидроизолацията максимално ефективна, е препоръчително да бъде инсталирана от професионалисти с опит в областта, които ще гарантират правилната и безупречна монтаж на материалите.

зелен_покрив.jpgзелен_покрив.jpgзелен_покрив.jpgзелен_покрив.jpgTop of Form

Каква е хидроизолацията на зеления покрив?

Обикновено зелените покриви имат стояща вода в тях. За да се предпази бетонната настилка от въздействието на влагата, трябва да се осигури допълнителна хидроизолация към системата на зеления покрив.

Тъй като собственикът на сградата вероятно ще наеме архитект или консултант, за да определи параметрите на зеления покрив, той ще е длъжен да познава подходящите материали и компоненти за ефективен проект.

При избора на подходящата хидроизолация за зелени покриви е важно да се вземат предвид особеностите на конкретната конструкция и изискванията за здравина и устойчивост. Често се използват специални материали като еластомерни мембрани, битумни покривни хидроизолации или PVC мембрани, които осигуряват висока степен на влагоустойчивост и гъвкавост.

Ефективната хидроизолация предотвратява проникването на вода в строителната конструкция, предпазвайки от влаговъздействие и протичане на влага. Това допринася за запазване на стабилността на покрива и преустановяване на възможността за възникване на влагозамърсявания и разрушения.
В заключение, хидроизолацията за зелени покриви е ключово средство за подобряване на ефективността и дълготрайността на зелените покриви. Тя предпазва от проникване на вода, предотвратява повреди на конструкцията и осигурява здрава и устойчива покривна система, която съчетава функционалност и екологични предимства.

 

Пример за хидроизолационен продукт за зелен покрив

 

Две от най-големите компании за хидроизолационни продукти Gedaco и Fatrafol, предлагат хидроизолация за зелени покриви, като продуктите се различават съществено по своя състав.

Хидроизолационната мембрана GEDA GREEN на Gedaco e предварително изработена мембрана, създадена от дестилиран битум и еластопластични полимери (APP), специално предназначена за употреба върху конструкции с планирана растителност от топа покривни градини, вкопани конструкции и др.

Този продукт се отличава със своята дълготрайност, благодарение на уникалната комбинация от характеристики, армировка и хидроизолационна маса, допълнени със специален химически продукт. Мембраната е предназначена на проникването на корените, така и на агресивни химикали като торове и хербициди.

С добавката против корени, която не се измива от сместа и издържа на високи температури при нанасяне, GEDA GREEN е идеалното решение за хидроизолация на граждански и промишлени обекти, където се изисква предотвратяване на растежа на растенията, които може да навредят на хидроизолационния слой, като например покривни градини, паркинги и подземни работи, подпорни стени, цветарници и др.

При Fatrafol има две специално разработени мембрани за зелени покриви. Зелените покриви, изградени с мембраните Fatrafol, предоставят надеждна и дълготрайна защита на покривната система, противостоят на проникването на влага и водни проблеми. Те също така имат положително въздействие върху околната среда и климата.

 


Мембраните са гъвкави и лесни за монтаж като  предоставят разнообразни възможности за адаптиране към конкретните изисквания и дизайн на проекта, създавайки устойчиви и естетически привлекателни зелени покриви. Те също така подобряват качеството на въздуха, регулират температурите и намаляват топлоизгубването, предлагайки функционалност, издръжливост и екологични предимства. От техническите детайли на самите продукти зависи, кой е по-подходящ за даден проект за зелен покрив.

Bottom of Form

Хидроизолацията за зелени покриви е от съществено значение за успешното им функциониране и дълготрайност. Зелените покриви представляват уникална комбинация от растителност и строителна конструкция, която осигурява редица предимства за околната среда и сградата сама. Ефективната хидроизолация за зелени покриви предпазва от проникването на вода и предотвратява повреди на подложката, защитавайки структурата и увеличавайки дълготрайността на покривната система.

 

 

Хидроизолация за зелени покриви Reviewed by Viseo on August 02, 2023 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.