Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Какви са видовете интериорни врати, техните дизайни и материали за производствоКакви са видовете интериорни врати, техните дизайни и материали за производство 

Интериорът на помещението е оформен от комбинация от множество елементи, материали и строителни конструкции. Видовете интериорни врати на пазара са разнообразни като дизайн и материали, от които се изработват. Те също така се различават по дизайн, като по този начин осигуряват възможност за използването им в помещения с различни стилове.

Изборът на интериорни врати за селска къща, апартамент или офис се основава на редица условия: атрактивен външен вид и съответствие със стила на помещението; надеждност на дизайна; метод на отваряне.

Собственикът на помещението има избор между закупуване на готови врати от търговска мрежа или поръчка на изработката им от специализирана фирма. Гамата от строителни конструкции в този пазарен сегмент е огромна.

С какво се отличават интериорните врати


Доскоро основният материал за производството на такива конструкции беше предимно дърво. Геометричните размери и физическите свойства на използваните в случая плоскости определят основните методи за производство на врати.

Лампирани врати

Облицованите врати имат доста сложна основа, която се състои от следните елементи:

 • Стоева царга;
 • Франзела;
 • Панел;
 • Долна и горна царга.

Носещата конструкция е от масивни дъски и се състои от решетки с няколко отвора. Рамката се състои от вертикални и хоризонтални елементи, свързани помежду си посредством залепени шипове.

Лампирани врати


Отворите в рамката са запълнени с фигурни панели, които се закрепват по различни начини. Това могат да бъдат тънки перли за остъкляване и фуги с език и канал. Естествените дървени панели с голяма ширина са направени от заготовка, която е залепена заедно от две дъски. Това елиминира възможността от напукване на частта. Като пълнеж се използват и стъклени, MDF или ПДЧ плоскости.

Панелни врати


Компоненти на защитна врата:
 • MDF;
 • фурнир;
 • пълнител за пчелна пита;
 • Дървена рамка;

Елементи за укрепване на рамката.

Модерните панелни врати представляват рамка от естествено дърво с обшивка от MDF плоскости. Най-често като пълнител се използват картонени пчелни пити. Такава врата има относително малко тегло, с достатъчна здравина на конструкцията. Крилото на вратата от този тип може да бъде масивно или с остъклени отвори. Цената на такива и продукти е много по-ниска от тази на панелните.

Видове интериорни врати според материала на изработка и декорация
Преди това интериорните врати бяха направени изключително от естествено дърво от различни видове. Понастоящем композитни материали, полимери и стъкло се използват широко в производството на крило за врати. Ламинираните плоскости от дървесни влакна все повече се използват като покрития за интериорни врати от обикновен тип.

Материалът, използван в производството, определя потребителските свойства и експлоатационните характеристики на продукта. Цената на крилото на вратата зависи пряко от вида на дървото, технологията и метода на обработка на външните повърхности. Един от решаващите фактори при избора на продукти за интериорен дизайн е издръжливостта и устойчивостта на външни влияния.

Врати от масивно дърво
Такива дизайни обикновено принадлежат към най-високата ценова категория. Вратите от масивно дърво се изработват предимно от ценни дървесини:

 • дъб;
 • орех;
 • тиково дърво;
 • пепел.

Първокласните образци често се правят от екзотични суровини: розово дърво, карелска бреза, червено, абаносово или черно короманделско дърво. Такива врати обикновено се изработват от специализирани ателиета по специални поръчки и авторски проекти.

По дизайн продуктите от масивна дървесина могат да бъдат както панелни, така и ламинирани. Последните имат гладка повърхност. Такива врати се сглобяват от отделни дъски, залепени от край до край. Всеки елемент е подбран според шаблона, а платното е внимателно шлайфано и полирано за постигане на желания ефект.

Фурнировани врати


За подобряване на външния вид на продукти, изработени от евтини дървесни видове, често се използват различни видове покрития. Една от най-разпространените технологии е лепенето на фурнир. В този случай основата на вратата обикновено е евтин боров дървен материал или ПДЧ. Върху плочата от двете страни е залепен фурнир от ценни дървесни видове, които впоследствие се шлайфат и отварят с мебелен лак.

Тази технология е приложима при производството както на таблени врати с гладки външни повърхности, така и с релефни. Фурнированите продукти са екологични, за производството им се използва естествено дърво и специално лепило за дърво. При използването им е необходимо да се поддържа определена температура в помещението и да се избягва влагата. Нарушаването на тези условия води до подуване на дървото и разслояване на покритията.

Видове интериорни врати по начин на отваряне
Крилото на вратата е монтирано в отвора и го затваря, изолирайки помещенията едно от друго. Интериорните врати се делят на няколко вида според дизайна и начина на движение на крилото. По-долу са разгледани всички възможни опции за отваряне, които се използват при оборудването на помещенията.

Люлеещи се врати
Този дизайн може безопасно да бъде признат за класически. Люлеещите се врати са монтирани на панти към вертикалния стълб на кутията, когато са затворени, крилото влиза в специален жлеб. За да инсталирате този дизайн, имате нужда от много пространство за свободното му движение.

Плъзгащи се врати
Конструкции от този вид се използват в условия на ограничено пространство и като част от прегради за разделяне на големи помещения на зони. Плъзгащите се врати могат да се състоят от едно или две крила. Те са монтирани на специални ролки, които се движат по водачи, успоредни на стената.

Сгъваеми врати
Тези дизайни са акордеон, който се състои от няколко шарнирни врати. Когато сгъваемите врати са затворени, те се въртят около вертикална ос и в крайно положение са успоредни една на друга. Такива конструкции заемат средно положение между плъзгане и люлеене.
Какви са видовете интериорни врати, техните дизайни и материали за производство Reviewed by Viseo on January 17, 2023 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.