Top Ad unit 728 × 90

ВиК майстор в София

Ново

Ново

Как правилно да шпакловате стени?




За да подготвите стените за довършителни работи, те трябва да бъдат правилно грундирани и шпакловани. За да направите това, трябва да знаете какви са видовете шпакловки и технологията за тяхното нанасяне.

Класификация на на различните типове шпакловка

            Гипс - евтини, не се свиват и са добре подравнени. Обхватът на тяхното използване е ограничен от лошата устойчивост на влага. Циментовите шпакловки имат отлична устойчивост на влага. Недостатъкът е голямото свиване. Полимерните дават висококачествена повърхност, не се свиват, устойчиви са на влага.  

Технологията на шпакловка за стени зависи и от предназначението на смесите. След нанасяне на мазилката се нанасят изравняващи или изходни смеси със слой от 3-20 мм. Характеризират се с голям размер на зърното, висока якост и адхезия.

Довършителните шпакловки, нанесени със слой до 4 мм, ще ви позволят да извършите висококачествено декоративно покритие, да скриете малки дефекти и да направите повърхността идеално гладка. Довършителните смеси не са толкова силни, колкото първоначалните такива. Свойствата на първичните смеси се комбинират с универсална замазка. Препоръчва се да се използва върху повърхности без големи дефекти.

Производителите предлагат както сухи, така и готови шпакловки. Сухите не са толкова скъпи и могат да се съхраняват дълго време. Готовите шпакловъчни смеси са на първо място удобни за използване, тъй като спестяват време и не произвеждат прах.

 Недостатъците включват относително кратък срок на годност, свиване, слоят на нанасяне трябва да бъде от 2 мм. Технологията на шпакловане на тавана и стените първо, повърхността се почиства старателно от петна от боя, мазнини, сажди, стара мазилка и части от основата. Работата не трябва да се извършва върху замръзнал таван или стени. Стените трябва да бъдат покрити с грунд в един слой.

Как да шпакловате стените с изходната смес?

Изходният материал е удобен, когато трябва да скриете дупки, стробоскопи, да премахнете разликите в тавана или стените. Допустимата дебелина на един слой е до 1,5 см. Преди нанасяне на нов слой, предишният трябва да изсъхне напълно./

Инсталирането на специална решетка за боядисване ще ви позволи да извършвате шпакловането по-ефективно, да направите повърхността по-равна и издръжлива. За най-добри резултати мрежата за боя трябва да е доста груба.

 След втора ръка шпакловка се използва финишната смес за придаване на перфектна гладкост на повърхностите. Нанася се на тънък слой и няма да коригира недостатъците след стартиране или шпакловка.

Гипсови или сантегипсови смеси са подходящи за скриване на пукнатини. За да направите това, пукнатината трябва леко да се разшири с остър предмет, да се нанесе грунд и едва след това да се пристъпи към шпакловане.

Как правилно да шпакловате стени със сухи и готови смеси?

Пригответе правилно сухата смес с бормашината, като разбърквате на бавна скорост до получаване на еднородна смес. Еластичността и еднородността на консистенцията ще ви покажат, че шпакловката е готова за употреба и може да бъде нанасяня върху стените и таваните.

Нанесете изходния материал с голяма шпатула. Това трябва да се направи равномерно по диагонал, като държите инструмента под ъгъл от 30 градуса.

Обработете равни ъгли с ъглова шпатула.

След като стартовата смес изсъхне, нанесете финишната замазка на слой от 1,5 - 2 см с помощта на малка и голяма шпатула.

Технологията на шпакловане на стени за тапети или боядисване предвижда пълно изсъхване на всички топки от сместа в рамките на 12 часа и окончателно шлайфане с шкурка.  

 

 

Как правилно да шпакловате стени? Reviewed by Viseo on April 10, 2022 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.